به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، نمايندگان تندروي کنگره آمريکا بار ديگر تلاشهاي خود را از سر گرفتهاند تا در چند هفته مانده به ضربالاجل تعيين شده در توافقنامه موقت هستهاي ژنو (برنامه اقدام مشترک) تا ميتوانند موضع دولت باراک اوباما را در مذاکرات با ايران در جهت خواستههاي اسرائيل و بازهاي آمريکايي چکشکاري کنند.
رهبران کميتههاي امور خارجي مجلس نمايندگان و روابط خارجي سناي آمريکا روز ? ژوئن (?? خرداد) اعلام کردند که مجموعه نشستهايي را درباره پايبندي ايران به تعهدات هستهاياش پيش از اتمام ضربالاجل ?? جولاي (?? تير) برگزار خواهند کرد.
اولين نشست در تاريخ ?? ژوئن (?? خرداد) تنها چند روز پيش از برگزاري مذاکرات وين ? بين ايران و شش قدرت جهاني برگزار خواهد شد، مذاکراتي که با توجه به عدم پيشرفت در دور قبلي مذاکرات و نيز نزديکتر شدن به پايان ضربالاجل ?? جولاي (?? تير) اهميت زيادي دارد. سخنان رئيس کميته امور خارجي مجلس نمايندگان از پيش مشخص ساخته که در نشست استماع اين کميته چه خواهد گذشت. اد رويس، نماينده جمهوريخواه ايالت کاليفرنيا، در بيانيهاي اعلام کرد: "با توجه به سابقه طولاني ايران در فريب، هر گونه توافقنامه هستهاي که در آن نتوانيم پايبندي ايران را به صورت کامل بررسي کنيم، به معناي دعوت تهران به ادامه برنامه تسليحات هستهاي پنهاني بوده و جهان را مجبور خواهد کرد که با تهديد دائمي يک ايران هستهاي زندگي کند."
رويس البته به مانند ساير همفکرانش هيچگاه توضيح نميدهد که کدام برنامه تسليحات هستهاي!؟ سازمانهاي اطلاعاتي آمريکا در سال ???? اذعان کردند که ايران برنامه تسليحات هستهاي ندارد اما هنوز هم نمايندگان تندرو در کنگره با هدف جلوگيري از تداوم برنامه تسليحات هستهاي پنهان [!] ايران به دنبال برگزاري نشستهايي با حضور کارشناساني هستند که مواضع ضدايراني آنها نيز تاکنون بارها شنيده شده است.
اين نشست استماعي در حالي برگزار ميشود که نشانههاي فزاينده حاکي از اين است که نمايندگان کنگره آمريکا صبرشان به سر آمده و احتمالا در صدد برآيند که قانون تحريمهايي که در ماه دسامبر و در پي تهديد اوباما به وتو در مجلس سنا به حالت تعليق در آمد را بار ديگر به جريان اندازند.
اين قانون تحريمهاي پيشنهادي که از حمايت سناتور دموکرات روبرت منندز و نيز سناتور جمهوريخواه مارک کيرک، برخوردار است، تاکنون توانسته امضاي ?? سناتور را جلب کند. لابي صهيونيستي آيپک نيز که در ماه فوريه از درخواست براي تصويب فوري اين قانون عقبنشيني کرده بود، حاميان خود را در هفتههاي منتهي به پايان ضربالاجل توافقنامه ژنو بمباران تبليغاتي ميکند و اين قانون در بخش مربوط به قوانين در وبسايت گروه تبديل به اولويت اول شده است.
در همين حين سازمانهاي طرفدار اسرائيل به مانند "بنياد دفاع از دموکراسي" و "ابتکار سياست خارجي" نيز در اقدامي هماهنگ با تندروهاي کنگره برنامهاي را در ?? ژوئن (?? خرداد) برگزار ميکنند تا در روزهايي که ديگر بهانه هستهاي قابل توجيهي براي تبليغات ضد ايراني خود ندارند با تمرکز بر مسائل حقوق بشري فضاي فکري افکار عمومي آمريکا را در آستانه پنجمين دور مذاکرات وين هدف قرار دهند.
به گفته يکي از مشاورين کنگره، سخنرانان شرکت کننده در اين نشستها به "نقض فزاينده حقوق بشر توسط رژيم [جمهوري اسلامي ايران] و اينکه چگونه بايد حقوق بشر در مذاکرات هستهاي کنوني تأثير گذارد، سخن خواهند گفت." سناتور مارک کيرک نيز در اين نشستها شرکت خواهد کرد.
اين اقدامات تبليغاتي اندک زماني پس از آن انجام ميگيرند که يوکيا آمانو، مدير کل آژانس بينالمللي انرژي هستهاي، در گزارشي که به شوراي حکام اين نهاد سازمان ملل ارائه کرده از پايبندي ايران به تعهداتش بر اساس برنامه اقدام مشترک (توافقنامه موقت هستهاي ژنو) و نيز "چارچوب همکاري" (توافق بين ايران و آژانس) تأکيد کرده و از همکاري بيسابقه ايران، در حوزه تشريح مسائل مربوط به چاشنيهاي انفجاري، يکي از بهانههاي تبليغات ضدايراني غرب، خبر داده است. (براي ارزيابي گزارش آمانو به شوراي حکام اينجا کليک کنيد.)
اما ايران نشان داده است که مرعوب اينگونه حرکات تبليغاتي که با دو هدف افزايش قدرت چانهزني آمريکا و در عين حال فشار بر دولت اوباما براي تأکيد بر زيادهخواهيهاي اين کشور در مذاکرات انجام ميگيرد، نخواهد شد. مذاکره کنندگان ايراني نشان دادهاند که آنچه در وهله اول براي آنها اهميت دارد حفظ حقوق مردم کشورمان و دستاوردهاي هستهاي است و اقداماتي از اين قبيل که سابقهاي طولاني نيز داشتهاند نميتوانند بر موضع مذاکرهاي آنها تأثير گذارند.
بارها در گذشته نيز شاهد بوديم که نمايندگان نئومحافظهکار و وابسته به محافل صهيونيستي و نيز سازمانهاي لابيگر و گروههاي فشار به فضاسازي در عرصه عمومي آمريکا پرداخته و با طرح مسائل واهي چون دستيابي ايران به مواد ساخت سلاح هستهاي در شش ماه، يک سال، دو سال و ... (پيشبينيهايي که هرگز محقق نشدند) سعي داشتهاند وجهه کشورمان را نزد افکار عمومي جهان خدشهدار ساخته و بدين ترتيب برنامههاي خود را که بيشتر بر اساس منافع صهيونيسم بينالمللي و همپيمانان منطقهاي آن است به پيش برند. اما اکنون سازماني چون آژانس بينالمللي انرژي هستهاي به صراحت از پايبندي کشورمان به تعهداتش خبر ميدهد. همانگونه که گفته شد اين تبليغات تأثيري بر موضع بر حق کشورمان در مذاکرات نداشته و تنها محفل و فرصتي خواهند بود تا در آستانه انتخابات سناي آمريکا نمايندگان تندرو با سياهنمايي و برجسته ساختن تهديد ناموجود ايران هستهاي آراء لازم را براي ورود دگرباره به کنگره بدست آوردند.
نمايندگان نئومحافظهکار کنگره بيش از آنکه از تهديد ناموجود ايران هستهاي هراس داشته باشند علاوه بر استفادههاي داخلي در ايام انتخابات، در صدد پيشبرد اهداف سياست خارجي خود نيز هستند؛ همانگونه که تأکيد دروغين بر تأسيسات کشتار جمعي عراق بهانهاي براي اعزام ماشين جنگي آمريکا به خاورميانه بود. در اين ميان يکي از اهداف سياست خارجي نئومحافظهکاران ناتوان نشان دادن سياست خارجي دولت اوباما است که پيشتر در مسائلي چون بحران اوکراين، سوريه و نيز مناقشه فلسطين و اسرائيل نتوانسته به توفيقي دست يابد. دولت اوباما قصد دارد با دستيابي به توافق جامع هستهاي به ايران شکستهاي خود در عرصه سياست خارجي را تا حدي جبران نمايد و در اين ميان رقيب پيش روي آن نه مذاکره کنندگان ايراني - که تنها به حفظ و پيشبرد برنامه صلحآميز کشورشان ميانديشند - بلکه نمايندگاني در کنگره هستند که حتي منافع ملي کشور خود را قرباني منافع کساني ميکنند که به پشتوانه حمايتهاي مالي و سياسي آنها توانستهاند به بالاترين رده سياستگذاري آمريکا راه يابند.
دولت اوباما با مذاکره کنندگاني رويارو است که منعکس کننده تصميمات نظام جمهوري اسلامي ايران هستند، تصميماتي که در سطح کلان کشورمان اتخاذ شده و بازتاب منافع استراتژيک لايتغير کشورمان هستند نه منافع جناحي و گروهي. مذاکره کنندگان ايراني از حمايت کامل و يکدست مردم و نظام جمهوري اسلامي ايران برخوردار هستند و با اتکا به همين پشتوانه با موضعي ثابت و شفاف در برابر قدرتهاي برتر جهاني ظاهر ميشوند. حال اينکه دولت اوباما با مانعي به نام کنگره مواجه است که موضعش تابعي از خواستههاي حاميان مالي و سياسياش است، خواستههايي که با توجه به تاريخ اخير آمريکا نه تنها تأمين کننده منافع ملت آمريکا نبوده بلکه هميشه هزينههاي ملي و جاني غيرضروري به آنها تحميل کرده است.
دولت اوباما در قضيه حملات شيميايي مشکوک در سوريه نشان داد که حاضر نيست به سادگي تسليم جنگطلبان واشنگتن شده و آمريکا را در سرازيري بيبازگشت جنگي فاجعهبار قرار دهد که توان نظامي و اقتصادي رنجورش را تاب تحمل آن نيست. مذاکره با ايران فرصتي نهايي و حياتي است تا رئيسجمهور آمريکا استقلال دولتش را در اتخاذ "تصميماتي سخت" که در راستاي منافع مردم اين کشور و ساير ملتهاي منطقه است به اثبات برساند.
مرجع : تسنيم